Veterán klub Litomyšl
CZ EN
Veterán klub Litomyšl, z.s.
Vodní valy 1189
Litomyšl 570 01

IČO: 01390317
E-mail: veteranklublitomysl@email.cz

Na výstavě historických vozidel jsme viděli

Publikováno: 18.09.2014

Nedělní ráno 14.9.2014 bylo pošmourné. Spousta vody, mlha a docela chladno. Ale i to neodradilo řadu majitelů historických vozidel, aby nepřijeli ukázat své miláčky do nově otvíraného revitalizovaného zámeckého návrší v Litomyšli. Tyto prostory prošly v nedávné době ohromnými změnami a Litomyšl se tím opět velmi důstojně přiblížila ke světovým skvostům UNESCO, kde je zapsána.

Již mezi osmou a devátou hodinou ranní očekávali pořadatelé s napětím příjezd účastníků na první zámecké nádvoří litomyšlského zámku. Déšť postupně ustával a prostory před zámkem se začaly plnit převážně předválečnými stroji. První překvapení čekalo účastníky již před zámkem, kde byl umístěn prvorepublikový ovál, ve kterém stál strážník řídící dopravu. Tím nebyl nikdo jiný než čerstvý pětašedesátník Standa Pavlišta. Na sobě měl krásnou prvorepublikovou uniformu, kterou dostal jako dar od ostatních členů klubu k životnímu jubileu.

Po zaparkování před zámkem měli účastníci možnost se zúčastnit bohatého doprovodného programu pro všechny generace s možností prohlídky nově zrekonstruovaných prostor litomyšlského zámku zapsaného v seznamu UNESCO, piaristického kláštera, zámeckého pivovaru a dalších historicky významných budov.

Naopak nevetáranisté obdivovali stroje předválečné produkce. Od kopřivnické firmy Tatra typ 11 přes cabrio 75, poštovní 12 a další, až po aerodynamickou 603.

Modrý dým dvoutaktu reprezentovaly vozy Aero všech typů a Jawa s karoserií Sodomka. Byly zde zástupci Škoda i Walter. Z cizích značek dominoval americký Chevrolet z konce 20. let. Samozřejmě nechyběly ani předválečné motocykly, avšak jejich účast byla poznamenána počasím, takže se jich nakonec sjela asi jen dvacítka. Ale i to je určitá odvaha v takovémto počasí vyjet. Na druhé straně předzámčí stály vozy poválečné. Všech možných značek a typů a provedení.

Podle sdělení předsedy klubu pana Ing. Vojtěcha Vomočila je snahou klubu v této akci pokračovat i do budoucna a vytvořit z ní tradici, která bude důstojně reprezentovat bohatý kulturní život města Litomyšle.

 

Za diváky Iva Vaníčková, Boxer Morava Historik

Foto: Dominika Hudíková

 

Více fotek zde.

  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
< Zpět