Veterán klub Litomyšl
CZ EN
Veterán klub Litomyšl, z.s.
Vodní valy 1189
Litomyšl 570 01

IČO: 01390317
E-mail: veteranklublitomysl@email.cz

Pozvánka na Vzpomínkovou jízdu na Elišku a Čeňka Junkovy

Publikováno: 01.08.2015

Veterán klub Litomyšl ve spolupráci se Státním zámkem Litomyšl a Zámeckým návrším pořádá pod záštitou města Litomyšle a Vladimíra Junka akci s názvem Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy ve dnech 21. až 23. srpna 2015 za podpory tiskárny HRG a restaurace Karlov.

Vlastní zaměření akce spočívá v přátelském setkání milovníků historických vozidel, kteří se svými stroji připomenou památku manželů Junkových společnou jízdou do Dolní Čermné, rodné obce Čeňka Junka. Upomínka na manžele Junkovy není však jen proto, že nedaleko Litomyšle se Vincenc narodil, ale letošní rok je jubilejní v několika směrech. 115. výročí narození Elišky, uplynulo 80 let od doby, kdy se Eliška stala vrcholovou závodnicí a v neposlední řadě uplynulo 20 let od její smrti. V některých pramenech se uvádí, že Eliška na své cestě z Prahy do rodné Olomouce jezdila přes Litomyšl, kde si dávala zastávku na kávu. Rádi bychom tuto informaci doložili, proto vyzýváme občany našeho města, aby nám na základě svých vzpomínek či vyprávění toto potvrdili. Další spojitost Junkových s Litomyšlí, ne už přímo historická, ale s historií úzce souvisí, je výtisk knihy Vladimíra Junka Eliška Junková vlastní rukou v tiskárně HRG. Ing. Junek sepsal mnohé vzpomínky na svou maminku a spolu s fotografiemi, které ještě veřejnost nespatřila, je knižně zpracoval. Křest této unikátní knížky proběhne právě zde v Litomyšli. Pan Vladimír u nás navíc oslaví své životní jubileum.

O pátečním odpoledni a v sobotu brzy ráno si mohou návštěvníci zámeckého nádvoří prohlédnout zaparkovaná historická vozidla, stejně tak i o sobotním podvečeru po 16. hodině. Po sobotní osmé hodině ranní bude možné veterány spatřit při odjezdu ze zámku a při průjezdu náměstím. Nároční diváci by si neměli nechat ujít komentovaný odjezd posádek u dolní zámecké brány. V neděli bude možné prohlédnout si výstavu ještě během dopoledne. K vidění budou překrásné stroje vyrobené do roku 1948, vzácný pohled nabídne výstava i na vozy Bugatti, se kterými Junkovi závodili.

Zaregistrovaní účastníci si mohou v pátek večer prohlédnout kulturní památky Litomyšle při netradičních nočních prohlídkách. Odpočinout po cestě si budou moci u živé swingové kapely. V sobotu ráno po krátké úvodní řeči vyjedou posádky se svými vozidly do Dolní Čermné u Letohradu, rodiště Čeňka Junka. Z Dolní Čermné bude spanilá jízda veteránů pokračovat do Letohradu do Nového Dvora, kde je zajištěn oběd. Zájemci si mohou prohlédnout expozice tamního Muzea řemesel. Po návratu do Litomyšle a občerstvení jsou všichni zváni na slavnostní křest knihy Ing. Vladimíra Junka. Po následné autogramiádě pokračuje program slavnostním galavečerem, kde bude vyhlášení a předání cen Vzpomínkové jízdy a taneční večer v rytmu 20. i 30. let minulého století. Živě hraje orchestr Melody gentlemen. Nedělní program je volný, účastníci mohou libovolně navštívit další kulturní památky a muzea v Litomyšli a okolí.

 

Na setkání se těší

Veterán klub Litomyšl

 

< Zpět