Veterán klub Litomyšl
CZ EN
Veterán klub Litomyšl, z.s.
Vodní valy 1189
Litomyšl 570 01

IČO: 01390317
E-mail: veteranklublitomysl@email.cz

Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy

Publikováno: 31.05.2016

Veterán klub Litomyšl ve spolupráci se Státním zámkem Litomyšl pořádá pod záštitou města Litomyšle a Vladimíra Junka akci s názvem Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy ve dnech 12. až 14. srpna 2016 za podpory tiskárny HRG a restaurace Karlov. Stejně jako v loni je akce zařazena do soutěže o Pohár Federace 2016. Registrace účastníků je již spuštěna.

Přátelské setkání milovníků historických vozidel, které v loni úspěšně započalo tradici prvním ročníkem, letos ve stejném duchu znovu připomíná památku manželů Junkových. Účastníci společnou jízdou do Dolní Čermné, rodné obce Čeňka Junka, uctí památku automobilového závodníka a společně s představiteli obce a přáteli odhalí pamětní desku u usedlosti, kde vyrůstal.

Letošní program bude zahájen představením druhého vydání knihy Elišky Junkové "Má vzpomínka je Bugatti", kterou doplnil o dalši kapitoly Vladimír Junek. Titul druhého vydání knihy tak získal druhou část; "Má vzpomínka je Bugatti - Umění žít". Oficiální uvedení této unikátní knížky proběhne právě zde v Litomyšli v pátek v odpoledních hodinách. Kniha zde bude k zakoupení s možností věnování autogramu od pana Junka.

O pátečním odpoledni a v sobotu brzy ráno si mohou návštěvníci zámeckého nádvoří prohlédnout zaparkovaná historická vozidla, stejně tak i o sobotním podvečeru. Po sobotní osmé hodině ranní bude možné veterány spatřit při odjezdu ze zámku a při průjezdu náměstím. Nároční diváci by si neměli nechat ujít komentovaný odjezd posádek u dolní zámecké brány. V neděli bude možné prohlédnout si výstavu ještě během dopoledne. K vidění budou překrásné stroje vyrobené do roku 1948, vzácný pohled nabídne výstava i na vozy Bugatti.

Zaregistrovaní účastníci si mohou v pátek večer libovolně prohlédnout kulturní památky Litomyšle. Odpočinout po cestě si budou moci u živé kapely. V sobotu ráno po krátké úvodní řeči vyjedou posádky se svými vozidly do Dolní Čermné u Letohradu, rodiště Čeňka Junka, kde je zajištěn oběd. Zde budou probíhat slavnosti městyse a účastníci se budou moci libovolně programu zúčastnit. Po návratu do Litomyšle a občerstvení jsou všichni zváni na dobovou módní přehlídku na zámeckém nádvoří. Po kratší pauze pokračuje program slavnostním galavečerem, kde bude vyhlášení a předání cen Vzpomínkové jízdy a taneční večer v rytmu 20. i 30. let minulého století. Živě hraje orchestr Big band Základní umělecké školy v Litomyšli. Nedělní program pokračuje besedou s Vladimírem Junkem, návštěvou kulturních památek a minipivovaru Veselka.

Ubytování účastníků je zajištěné v Domově mládeže, popř. si mohou zájemci zajistit sami ubytování individuálně (kontakt IC Litomyšl).

 

 

Na setkání se těší

Veterán klub Litomyšl

< Zpět