Veterán klub Litomyšl
CZ EN
Veterán klub Litomyšl, z.s.
Vodní valy 1189
Litomyšl 570 01

IČO: 01390317
E-mail: veteranklublitomysl@email.cz

Vzpomínkový večer Elišky Junkové v Autoklubu České republiky

Publikováno: 18.11.2014

V neděli 16. 11. se pozvaní členové VKL zúčastnili vzpomínkového posezení v sále Elišky Junkové v budově autoklubu ČR v Praze na Opletalově ulici. Na Elišku Junkovou v krátkosti vzpomenul její synovec Ing. Vladimír Junek, stručnou historii motorismu s paní Eliškou přednesl ředitel technických sbírek Národního technického muzea v Praze Ing. Petr Kožíšek.

Průvodní slovo měl a s vlastními vzpomínkami na paní Elišku se podělil prezident Autoklubu ČR PaedDr. Roman Ječmínek. Hovořilo se o 114. výročí narození paní Elišky (*16.11.1900), 80. výročí od doby, kdy se stala vrcholovou závodnicí a též o 20. výročí její smrti. Celou akcí provázela prezentace fotografií ze života Elišky i Čeňka Junkových.

Standa Pavlišta nás seznámil se svými přáteli, pamětníky paní Elišky, vášnivými veteránisty „nejvyšší kategorie“, mezi kterými byl např. MUDr. Koťátko, pan Emil Příhoda, Mgr. František Čečil, dále pak rodina Hálova z Dolní Čermné (dnešní majitelé rodného domu V. Junka). V neposlední řadě nám bylo ctí seznámit se s Ing. Vladimírem Junkem, který přislíbil svoji podporu a účast na chystané srpnové akci VKL, která bude zasvěcena památce manželům Junkovým. S touto akcí jsme seznámili i dalšího hosta vzpomínkového večera, poslance Mgr. Jiřího Junka, který také přislíbil pomoc i účast.

Při zpáteční cestě na vlak jsme se ještě zastavili na Václavském náměstí, kde jsme u sochy sv. Václava zapálili svíčky a uctili tak den boje proti fašismu i památku Sametové revoluce.

Více fotek naleznete zde.

Článek autoklubu k této akci je na jejich webu.

  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
< Zpět