Veterán klub Litomyšl
CZ EN
Veterán klub Litomyšl, z.s.
Vodní valy 1189
Litomyšl 570 01

IČO: 01390317
E-mail: veteranklublitomysl@email.cz

Oslavy 100 let od vzniku republiky

Publikováno: 29.10.2018

V sobotu 27.10.2018, přesně den před stým výročím od vzniku samostatného státu Čechů a Slováků, probíhaly oslavy v Litomyšli.

Oslavy v Litomyšli začínaly přehlídkou historických vozidel na náměstí, odkud se s doprovodem městské i dopravní policie vozidla přesunula k sokolovně, kde je postaven památník padlým za obou světových válek.

Pietním aktem u památníku pokračoval celodenní velmi pestrý program. Starosta města Litomyšle, Radomil Kašpar bez váhání zahájil vzpomínku položením květin k památníku. Věnce položili i zástupci Veterán klubu a Sboru paní a dívek. Československá verze národní hymny nenechala nikoho zapomenout, proč jsme se vlastně sešli. Proslovy pana starosty a Jiřího Flídra z Veterán klubu připomněly občanům, čeho všeho náš národ dosáhl, co vše obětoval a co vše může rychle ztratit. Výstřely čestné salvy jednotky armády Četnické pátrací stanice Pardubice dodaly vzpomínce na důležitosti.

Kolona historických vozidel pokračovala jízdou městem a zastavila se v ulici 9. května, kde bylo dalším bodem programu slavnostní odhalení sochy Slavěny v nově zrevitalizovaném prostoru sídliště za Gymnáziem.

Po vydatném obědě se členové Veterán klubu a Sboru paní a dívek vydali do Vlčkova. "Jízda za TGM" je tradičním názvem této části programu, neb právě bustu prvního československého prezidenta před druhou světovou válkou a po roce 1968 znovu postavili Vlčkované na návsi své obce. Velmi zdařilý pietní akt dodal na důležitosti tohoto pamětního místa, které se tak trochu vtipně vlčkovští snaží dostat i do povědomí nejmenších.

Po občerstvení v kulturním zařízení se historická vozidla s uniformovanými spolujezdci vrací do Litomyšle do parku za Smetanův dům, kde závěrem služby stojí armáda s četníky čestnou stráž u sázení lípy Olgy Havlové.

Dalších bodů programu oslav města se členové Veterán klubu účastnili již jen pasívně. Rozsvícení netradičního díla vyzařujícího barvy trikolory je v nočních hodinách úžasem pro všechny obyvatele Litomyšle.

Jménem Veterán klubu Litomyšl bych chtěl poděkovat zástupcům města, hlavně panu starostovi Radomilu Kašparovi za možnost uspořádat pietní akt, městské policii za doprovod historických vozidel a dohled nad celým programem. Dále děkuji Martinu Prudkému za významnou pomoc při tvorbě proslovů a režije, členům Četnické pátrací stanice za profesionální výkon i při nutné improvizaci, stejně tak děkuji členkám Sboru paní a dívek za moderování a pěvecký doprovod. Děkuji Janě Bisové a Michele Vojáčkovi za pořízení fotografií. V neposlední řadě děkuji všem členům Veterán klubu, kteří se nenechali odradit počasím a tím naším způsobem oslavili stoleté výročí vzniku republiky.

 

Vojtěch Vomočil

 

  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
  • Veterán klub Litomyšl
< Zpět